Určitě nad štěňátkem nalámejte hůl, pokud je to kříženec labradora s goldenem tak se určitě potkaly dvě hlavní vlastnosti těchto plemen a to:
- labradoří pracovitost
- goldení závislost na společnosti
Problém s čistotností se dá vyřešit jedině vaší důsledností, každé dvě hodiny pejska vzít do rukou a odnést ven, aby se mohl vyčůrat a případně i vykakat, pokud je to pejsek tak se časem nebude chtít vyčůrat najednou, ale budete s ním muset obejít blok domu, aby občůral svoje místečka. Pejska netrestejte za loužicky a pokud se mu podaří venku tak jej hoooodně moc pochvalte a dejte mu třeba piškot, nebo kus sýru. V deseti týdnech veku se to většinou zlomí a štěně se venčí jen venku, ale stále to chce časté venčení, stačí pár minut.
Z webu :
Čistota
Každý, kdo si koupí štěňátko, musí počítat s problémem čistotnosti štěněte. Pokud jste důslední je to problém na pár dní. Vždy když se štěně vzbudí, okamžitě ho vezměte na ruce a odneste ho na místo určené k vyvenčení. Když se mu potřeba zdaří, nešetřete chválou.
Netrestejte ho, ani mu nemáchejte čenich v loužičce, když se mu podaří malá nehoda na podlaze. Ono za to nemůže, vy ano, protože jste nebyli dostatečně rychlí. Když budete štěňátko sledovat, snadno zjistíte, kdy si bude chtít ulevit. Začne se točit dokola a náhle zůstane v polosedě.
Problém s kousáním: Pejskové se kousáním uklidňují a štěňatům pomáhá při prořezávání druhých zoubků. Pokud pejsek není dostatečně vyřáděný procházkou a hrou s vámi nebo dalšími pejsky tak si přebytečnou energii vybiji tím že kouše. Odstraňte vše co si nepřejete aby rozkousal a dejte mu něco co může ničit. Já jsem to řešil tím, že jsem si z chaty přivezl pár polínek, sice jsme museli neustále uklízet třísky, ale pořád lepší třísky z kusu klacku než ze sedačky.
Musíte dát štěňátku dostatek podnětů aby se vyřádilo.
Pokud štěně uvidíte jak si jde třeba pro botu a hodlá z ní udělat sandál, vezmete mu ji a důrazně řekněte FUJ. Stene nebijte ztratilo by k vám důveru, kterou byste nemuseli nikdy získat zpět.
Při výchově se mi osvědčilo používat hodně cukru a jenom občas použít trochu biče. Trestání psa se Vám může šeredně nevyplatit. Goldeni jsou "měkcí" psi a každý trest je velmi stresuje a na dlouho se "urazí". Labrador je víc splachovací ale přehnaný trest jej také může poznamenat na dlouhou dobu.
Vy musíte psa naučit co smí a co je zakázáno.
K vycvičenému psovi vede dlouhá cesta a neočekávejte okamžité výsledky.
Pokud jej něco naučíte, tak to neznamená, že už to umí a nemusíte jej dále učit. Cvik musíte opakovat po velice dlouhou dobu dokud jej nemá zafixovaný. A nesnažte se do štěněte i dospělého psa našťouchat cvik za jedno odpoledne. Opět stačí párkrát zopakovat, ale opakovat každý den.
Pamatujte ze pes není člověk, je to "pouze" zvíře a nechápe jako člověk, ale zase jako jenom zvíře. Retrívři jsou velmi chytří a vnímaví a velmi rychle pochopí co se po nich chce, jen je jim potřeba ukázat co chcete, jakmile něco zvládnou poprvé, po druhé jim to jde rychleji a rychleji. Zase nesmíte cvik lámat násilím a přecvičovat, přestane je velmi rychle bavit, když ze cvičení uděláte ohromnou zábavu, ze sebe šaška tak budete postupovat velice rychle. Slibuji
Určitě vám mohu doporučit pravidelné návštěvy cvičáku. Najděte si nějaký v okolí, domluvte se a začněte jej navštěvovat co nejdříve. Štěně se potřebuje socializovat a seznamovat s dalšími psy.
Mohu doporučit tento: .
Tyto rady vám měl poskytnout chovatel. Slušný chovatel od vás štěně odebere zpět. Nepořídili jste si hračku, kterou můžete uklidit do skříně a v klidu na ni zapomenout. Vzali jste na sebe závazek na 12 let vašeho života.
Chápu, že jste zoufalí z toho, že štěňátko znečišťuje a ničí vše co vidí, ale je to v podstatě batole a důslednou výchovou z něj určitě vychováte nejhodnějšího psa na světě, který vám bude oddaným společníkem po celou dobu svého života.
Doufám, že jsem vás neodradil štěňátko si ponecháte a stanou se z vás nerozdělitelní společníci.